За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1

Събития

30.11.2010

РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ОПОС МАЛИНА КРУМОВА УЧАСТВА В ОБЩЕСТВЕНА ДИСУСИЯ ЗА ДЕПОТО В РАКИТНИЦА

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" Малина Крумова и Йорген Бог Йоргенсен, консултант от българо-датския консорциум RNEP, участваха в обществена дискусия за реализацията на проекта за изграждане на Регионалното съоръжение за третиране на отпадъците в регион Стара Загора. Форумът беше воден от председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов, а на въпроси отговаряха още кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев и областният управител Йордан Николов.

Широката обществена дискусия беше предизвикана след заседанието на Общинския съвет на 25 ноември, на което не се одобри смяната на предназначението на земята, предвидена за бъдещото депо, с което реално щеше да се даде зелена светлина за реализацията на проекта. Проблемът е, че жителите на Ракитница многократно са заявявали категоричната си позиция против изграждането на депото за отпадъци в близост до домовете си. Според директора на РИОСВ-Стара Загора инж. Пенка Начева тези притеснения са неоснователни, защото няма да се изгражда сметище като познатите досега, а технологията ще отговаря на всички европейски изисквания и няма да има никакви вредни въздействия върху околната среда. Тъй като разстоянието между депото и селото е 2 км., се очаква специално да се инвестират над 11 млн. лв. за изграждане на клетка за компостиране от закрит способ с климатична система.

Отхвърленото предложение за отчуждаване на 100 декара публична общинска собственост отново е точка първа в дневния ред на извънредната сесия на Общинския съвет в Стара Загора, която се свиква на 2 декември.

Проектът за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в Стара Загора е на стойност 52 млн. лв., от които 50 млн. са от Оперативна програма "Околна среда", а 2 млн. е съфинансирането от дванайсетте общини, членове на регионалното сдружение.