За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1
Архив

Новини

08.04.2013

„ФЕСТИВАЛ НА БЛАГОДАРНИТЕ ПТИЧКИ” БЕШЕ ПРОВЕДЕН В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

„Фестивал на благодарните птички” беше проведен в Борисовата градина. Инициативата е включена в рамките на Международния фестивал за анимация  „ЗЛАТЕН КУКЕР - София”, който се реализира и с партньорството на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”

В периода от 3 до 5 април 2013 г. бе организирано работно ателие с ученици от 18 СОУ  „Уилиям Гладстон”, които изработиха 25 къщички за птичките в Борисовата градина. Работилница бе водена от японския творец Шинта Иное, като децата имаха възможност сами да сглобят и украсят къщичките, изцяло от еко-материали. На събитието в Борисовата градина децата сами закачиха къщичките по дърветата.

Успоредно с изработването на къщичките е направено и покадрово заснемане на процесите с цел създаване на 4 анимационни филма, които ще бъдат разпространени в училищата в страната с възпитателна цел.

„Един кръжок по направа на къщички за птици и анимация, развива не само творчеството и фантазията, но и грижата към природата, към околната среда” отбеляза заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, която откри фестивалът. „Нека да покажем на децата си, че има други начини за забавление освен интернет и телевизионните игри", допълни Надежда Славова - директор на фестивала.

През миналата 2012 г., на третото издание на фестивала Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” подкрепи организаторите чрез обявяване на специална секция за изработка на едноминутни анимационни филми с еко тематика.

Международния фестивал за анимация „Златен Кукер-София" тази година ще се проведе в София, в периода 7-12 май 2013 г.,  под надслов „Любов и музика". Предвидено е да се прожектират над 250 филма от цял свят. По време на фестивала ще се проведат няколко майсторски класа, лекции и дискусии с международни професионалисти в областта на анимация, някои, от които работещи в американското студио за анимация „Пискар" (PIXAR).

Архив