За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1
Архив

Новини

01.10.2013

ЗАПОЧНА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

С първа копка за реконструкция и изграждане на канализационната мрежа, както и реконструкция на водопроводната мрежа, започна изпълнението на най-големия проект на община Сливен. Финансира се от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на стойност 63,5 млн. лв. На събитието присъстваха кметът на града инж. Кольо Милев, Спиридон Александров от Управляващия орган на ОПОС, областният управител Корнелий Желязков, инж. Румен Стоилов-ръководител на проекта и др.

По време на събитието официалните лица представиха основните цели и очакваните ефекти от реализацията на европейския проект. Като ключов резултат ще бъде подобряването на качеството на водата в региона. Това, по думите на инж. Милев, ще бъде постигнато чрез редица дейности за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в града.

„Реализацията на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен” ще намали замърсяването на околната среда с отпадни води”, коментира инж. Милев. „Рехабилитацията или възстановяването на водопроводите ще понижи загубите на водопреносната мрежа и съответно загубите на питейна вода. Ще бъде подменена и водопроводната мрежа в част от кварталите на града, което ще подобри условията за ползване на вода за над 30 000 сливналии”, добави кметът на града.

Спиридон Александров поздрави общината за положените усилия при подготовката на проекта. Той пожела ползотворна работа на изпълнителите и успешна реализация на всички строителни работи при минимални затруднения за живущите.

„Проектът е насочен към изграждането на нови 10 км и рехабилитация на над 18 км канализация, с което ще се намали замърсяването на околната среда с отпадни води. Очакваме загубите на питейна вода да намалеят с близо 13%”, каза инж. Румен Стоилов. „Благодаря на всички колеги, които полагат ежедневни усилия за реализирането на проекта и на Общинския съвет за оказаната подкрепа”, добави Стоилов.

Чрез реализацията на интегрирания проект за водния цикъл на град Сливен ще се  подобри жизнената среда в резултат на разширението, реконструкцията и рехабилитацията на канализационната мрежа. Ще се подобри водоподаването на близо 30 566 жители на града. Очаква се загубите на питейна вода да намалеят от 70 % до 20 %. Продължителността на проекта е 27 месеца, като се очаква той да приключи на 31 декември 2014 г.

Архив