За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1
Архив

Новини

15.12.2014

РИСКЪТ ОТ ЗАГУБА НА СРЕДСТВА ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 Г.“ Е НАМАЛЕН ДО 22 МЛН. ЕВРО

„Днес пред Министерството на финансите е подаден последният за годината Доклад по сертификация на стойност 412,5 млн.лв., равняващи се на 171,7 млн.евро принос от Европейския съюз. Рискът от загуба на средства, който към началото на месец ноември варираше от 145 до 205 млн.евро, е намален до 22 млн.евро по Европейски фонд за регионално развитие“, заяви на брифинг министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Министърът уточни, че това стана възможно в резултат на:

Усилено разплащане с бенефициентите на програмата през последните два месеца. Общините вече получиха плащания в размер на 158 млн. лв. Одобрени са за изплащане още 175 млн.лв., които ще бъдат разплатени до края на месец декември.

За намаляване загубата на средства от европейските фондове Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ ще претендира пред Европейската комисия признаване на суми за забавяне в резултат от обжалвания на процедури по обществени поръчки и форсмажорни обстоятелства. При одобряване на претендираните суми от страна на Комисията ще се достигне до изчислената загуба от 22 млн. евро по ЕФРР.

Рискът от загуба на средства от фондовете на ЕС е намален драстично, въпреки спирането на плащанията към бенефициентите на програмата, за около 5 месеца (от 15 март до 8 август  2014 г.), налагането на плоска финансова корекция по програмата и проблемите с ДДС във водния сектор.

Архив