За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1
Архив

Новини

13.03.2015

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОСЕТИТЕЛКИ ЦЕНТЪР В СЕЛО ЛЮТИБРОД

Дирекцията на Природен парк „Врачански балкан“ към Изпълнителна агенция по горите направи символична първа копка на Посетителки център в село Лютиброд. Центърът е част от проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”

На събитието присъстваха г-н Иван Аспарухов – зам.-министър в Министерството  на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Николинка Кътовска – в.и.д. кмет на община Мездра,  инж. Евгения Христова – директор на Държавно горско стопанство, инж. Николай Ненчев – директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“,  г-н Иван Коцев – кмет на село Лютиброд и други официални гости.

Директорът на ПП „Врачански Балкан“ инж. Николай Ненчев благодари за положените усилия, постоянство и упоритост и за съдействието на община Мездра и местните власти. „Това не е единствената инфраструктура, която планираме да изградим по този проект. Другата такава ще бъде в село Очин дол, където е готов проектът за ремонт на училището и превръщането му в Младежки еко лагер, с което ще завършат и дейностите в тази част на ПП „Врачански балкан“, допълни той.

Посетителският център в с. Лютиброд ще предоставя на туристите информация за природните забележителности, туристически атракции и местата за настаняване в района. Друга основна функция на центъра ще бъдат образователни дейности с деца и младежи. Вътрешната експозиция ще бъде свързана с природните и историческите забележителности в района. Центърът в Лютиброд е втория център, който се изгражда на територията на Природен парк „Врачански Балкан”  в рамките на проекта.

Центърът е част от дейностите  включени в  проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”, на стойност 4 533 938 лева. Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а от държавния бюджет на Република България - 15%.

Архив