За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1
Архив

Новини

14.07.2015

ЕК ПРЕВЕДЕ НА БЪЛГАРИЯ 60 МЛН.ЛВ. ПО НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“

"Имаме новина. Европейската комисия преведе на България 60 млн. лв. аванс, с които да започне изпълнението на новата ОП "Околна среда". Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете". Тя посочи, че инвестициите в околна среда са статегически важни не само за природата, но и за подобряване на живота на хората, за общините и бизнеса.

„Това не са толкова видими инвестиции, но са от огромно значение“, каза министър Василева. За миналия програмен период - 2007-2013 г. - на оперативната програма са създадени 7000 работни места, изградени са 35 пречиствателни станции, 7 регионални системи за отпадъци, 2070 км инфраструктура за ВиК мрежи.

От размразяването на средствата през ноември 2014 г. досега към бенефициентите са разплатени над 1 млрд. лв., а темпото на плащания е възстановено, заяви министър Василева.

Тя представи и приоритетните оси по ОП "Околна среда". За сектор „Води“ са предвидени 2,339 млрд.лв., което е 70% от средствата от екопрограмата. За сектор „Отпадъци“ средствата са 562 млн. лв. За биоразнообразието ресурсът е 198 млн. лв. Превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища ще се финансират с 153 млн. лв., а в подобряване на качеството на атмосферния въздух ще бъдат вложени 115 млн.лв.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на дискусията, подчерта, че това е добър начин да се дебатират с обществото темите в областта на екологията и проблемите в сектор ВиК. „Гордея се с пречиствателните станции“, заяви министър-председателят.

Във форума участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, кметове, представители на строителни фирми и ВиК оператори.

Архив