За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1

Новини

01.12.2010

МИНИСТЪР НОНА КАРАДЖОВА НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА НА ДЕПОТО ЗА ОТПАДЪЦИ В БОТЕВГРАД

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Ботевград Георги Георгиев направиха първата копка по проекта за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Ботевград, включващ общините Ботевград, Правец и Етрополе.

"Поздравявам ви за отговорното отношение към въпросите, свързани с околната среда. Много общински власти се грижат само за обекти, които се виждат, които са предизборни, а кметовете на Ботевград, Правец и Етрополе имат отговорното отношение и за обекти, които ще направят нашата околна среда по-чиста. Явно и общините, и населението на града се грижат за бъдещето на нашите деца. Тук ще припомня една стара индианска поговорка, която гласи: "Ние не сме наследили природата и земята от нашите бащи, а сме я взели назаем от нашите деца". Този пореден проект, свързан с околната среда на община Ботевград в партньорство с другите две общини, е доказателство, че вие мислите за бъдещето", каза министърът на околната среда и водите.

Според областния управител Красимир Живков днешното събитие е поредният факт, че в Софийска област има изградена регионална политика за управление на отпадъците, която е резултат от дълъг и упорит труд.

Благодарности към МОСВ отправи и кметът на Ботевград като подчерта факта, че екипът на оперативната програма е създал необходимата организация за корекция на всички пропуски в проекта, за да няма забележки по него и така да бъде гарантирано неговото финансиране.

Официални гости на церемонията бяха още ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова и кметовете на Етрополе и Правец - Богомил Георгиев и Никола Нитов.

Проектът за изграждане на регионалната система е на обща стойност 17.5 млн.лв., от които 14.5 млн. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда", а 3 млн. ще се осигурят от общината. Строителството трябва да приключи до март 2012 г.