За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1

Новини

25.11.2010

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА НА ВиК МРЕЖАТА В ЛОЗНИЦА

Заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на община Лозница Айхан Ашимов направиха първата копка по проекта за изграждане и реконструкция на водната инфраструктура на град Лозница.

На церемонията присъстваха още областният управител на Разград Валентин Василев, кметът на Търговище Красимир Мирев и директорът на Черноморската басейнова дирекция Венцислав Николов.


По думите на заместник-министър Василева проектът е истинска антикризисна мярка заради привличането на нови инвестиции, намаляването на безработицата и създаването на нови възможности за местния бизнес. Също така, полза ще има и за селското стопанство, тъй като утайките от пречиствателната станция ще се използват за наторяване, а пречистената канализационна вода - за напояване.


Община Лозница върви уверено по пътя към успешно усвояване на евросредствата, заяви кметът Айхан Ашимов. Според него, ползите ще са не само за околната среда и домакинствата, но и за икономиката, което е знак, че въпреки кризата, нещата се развиват в правилната посока.


Областният управител на Разград Валентин Василев похвали местната администрация с факта, че Лозница е водещата община в областта по спечелени европроекти.


Изграждането и реконструкцията на водната инфраструктура на Лозница ще струва над 20 млн. лв., от които 16 млн. са от Кохезионния фонд чрез Оперативна програма „Околна среда”, 4 млн. се отпускат от държавния бюджет и 115 хил. лв. се осигуряват от общината.


Очаква се след края на строителството, планирано за средата на 2012 г., цялото население на града да се включи към канализационната мрежа, да се модернизира изцяло пречиствателната станция за отпадъчни води и по този начин да се повиши качеството на живот на местното население.