За връзка с нас

Управляващ орган
ул. “Уилям Гладстон“ № 67
София 1000 
Факс: 02 988 4820
ope@moew.government.bg

Анкета

Полезен ли Ви е сайтът на ОПОС?
Резултати
banner_1 banner_1

Новини

23.11.2010

ПОДПИСАН Е ПЪРВИЯТ ДОГОВОР ПО ОП „ОКОЛНА СРЕДА” ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Ботевград Георги Георгиев подписаха договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ботевград. Кметовете на община Правец и община Етрополе също положиха подписи в качеството си на партньори по договора.

Проектът е на обща стойност 17,5 млн. лв. Договорът по ОП "Околна среда" е за 14,5 млн. лв., от които над 12,3 млн. лв. се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, а остатъка е национално съфинансиране. Срокът за реализация на проекта е 1 март 2012 г.
Предвижда се проектиране и изграждане на първа клетка от депо за неопасни отпадъци, включително доставка на оборудването, необходимо за неговата експлоатация, както и изграждане на довеждаща техническа инфраструктура, която ще обслужва само обектите на регионалната система за управление на отпадъците. Общината е подготвила терен, върху който да бъде изграден и регионален център за управление на отпадъците. Министър Караджова поздрави кметовете на общините Ботевград, Етрополе и Правец и изрази надежда, че със съвместни усилия ще се постигне добро, успешно и навременно изпълнение на проекта.
Кметът на община Ботевград благодари на министър Караджова и на екипа на МОСВ за съвместната работа, в резултат на която ще се финансира една дългосрочна задача на общината. Г-н Георгиев сподели, че без изпълнението на договора за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в региона не би могло да се осъществи намерението Ботевград да бъде сред първите десет града от европейски тип. Той увери, че ще бъдат съкратени сроковете за изпълнение на проекта и отправи покана към министър Караджова за даване на официален старт на строителните работи в началото на месец декември.

По време на брифинга след подписване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, министър Караджова даде информация за предприетите действия от страна на МОСВ за ускоряване на подготовката и реализацията на проекти по ОПОС, като акцентира върху факта, че средствата за реализация на тези проекти имат пряко въздействие върху икономиката на страната.